Demar för Digital Service.

Inloggad som ombud.

Allra först: det finns olika slags förlossningsskador. Många märks knappt, flera blir man helt återställd från och de allvarligaste drabbar en liten procent av alla kvinnor som föder barn. Det som gäller för alla är att vi pratar för lite om dem, så låt oss börja där.

Vad är en förlossningsskada?

En förlossningsskada är samma sak som en bristning. Bristningar kan uppstå i huden, slemhinnorna och musklerna i bäckenet. Vi delar upp skadorna i en fyrgradig skala.

Grad 1:

Det innebär att du fått en skada (bristning) på huden i de yttre delarna på blygdläpparna eller ytligt inne i slidan. Du behöver oftast inte sys vid en grad 1-skada.

Grad 2:

Vid en grad 2-skada har det uppstått en skada (bristning) från slidmynningen ner mot mellangården, men skadan har inte gått hela vägen ner till ändtarmen. Grad 2 är den skada som drabbar flest kvinnor och den ska alltid sys.

Grad 3:

Den här skadan innebär att bristningen gått från slidmynningen ända ner till den yttre muskulaturen som omger ändtarmen. Den här skadan sys omedelbart av specialistläkare i en operationssal.

Grad 4:

Vid en grad 4-skada går bristningen från slidan ända in till tarmens inre muskulatur och slemhinna. Grad 4 är den mest ovanliga skadan och den sys omedelbart av specialistläkare i en operationssal.

Det finns så klart mycket mer att säga om de olika förlossningsskadorna, så om du vill fortsätta läsa är du välkommen till mammastygn.se, där hittar du enkelt bra information om kvinnokroppen och barnafödande.

Eva Jarnhäll Legitimerad sjuksköterska