I sommar reser var fjärde svensk utomlands på semestern. Det är betydligt färre än grannländerna Norge och Danmark, där nära hälften av invånarna reser utomlands på sommarsemestern. Det visar en undersökning* från försäkringsbolaget Moderna.
Svenskarna och finländarna väljer resmål i hemlandet, medan norrmännen och danskarna hellre väljer att semestra utomlands i sommar. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget Moderna.
I undersökningen framgår att svenskarna som planerat in sommarsemester i snitt tar knappt fem veckor ledigt. Det är en vecka längre än danskarna som har kortast sommarsemester i Norden. Längst semester tar finländarna.
Halva semestern kommer svenskarna att spendera hemifrån och redan nu har sex av tio svenskar planerat in sommarens resor. Resor i Sverige toppar svenskarnas val, följt av utlandsresor och bilsemester. Var fjärde svensk kommer att resa utomlands i sommar och var sjunde svensk uppger att de planerar en bilsemester trots att bensinpriset ökat.
- I alla hemförsäkringar ingår automatiskt ett reseskydd och till det kan man normalt också teckna ett avbeställningsskydd. Tänk på att reseskyddet normalt bara gäller i 45 dagar och efter det krävs en extra försäkring. Om man reser med barn som är skrivna på annan adress bör man kontrollera med sitt försäkringsbolag hur försäkringen gäller, säger Stefan Jonsson, skadechef Moderna.
I undersökningen framgår att semesterplanerna skiljer sig mellan olika hushåll. I hushåll med barn mellan 0-6 år väljer många att åka på bilsemestern, medan utlandsresa till sol och bad är populärt bland hushåll med barn över sju år. Bland hushåll utan barn lockar storstadsresor utomlands och pensionärer reser helst till fritidshuset.
För försäkringstips inför utlandsresan och bilsemestern, läs hela pressmeddelandet.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Maria Dahllöf, kommunikationsansvarig Moderna
Tel: 073 – 626 88 86
E-post: maria.dahllof@modernaforsakringar.se
* Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov. 4057 intervjuer har genomförts representativt för den svenska, danska, norska och finska befolkningen i åldern 18-74 år. Undersökningen genomfördes 20-24 april 2011.